Incinerarea in Europa. Inceput, evolutie, tendinte.


Incercam sa publicam diferite articole in care vom analiza pe rand practica incinerarii in alte tari europene si nu numai. Vom insista mai intai pe tarile din Europa care se apropie intre ele atat ca si cultura cat si ca mentalitate, religie, obiceiuri. Incercam sa privim atat problemele cu care s-a confruntat aceasta practica a incinerarii in ultimele decenii cat si evolutia acesteia in ultima jumatate de secol.

Cum au evoluat si cum au fost  transformate cimitirele și crematoriile in ultimii 50 de ani? Incercam sa privim de exemplu cum era situatia in Spania la mijlocul anilor 70, privind practica de incinerare.

Crematorii au apărut în 1973 la Madrid,  s-au dezvoltat si la Barcelona, ​​apoi treptat si în alte orașe mari. La început erau exclusiv servicii publice, dar a existat un interes progresiv din partea primariilor mici de a avea propriul crematoriu în zonă ca sa ofere altfel de servicii.  În Spania , organizarea serviciilor funerare sunt gestionate în principal de firme  private și, într-o măsură mai mică, de companii publice. Pe de alta parte cimitirele, au fost si sunt si acum aproape în întregime administrate public. Printre primariile mici sa dezvoltat ideea de a gestiona si  echilibra managementul public și în crematorii publice. Sa ajuns la o situatie in care azi gestiunea cimitirelor si a crematoriilor este impartita aproape in mod egal intre public si firme private.  și cel privat.

Anumite comunitati cum ar fi comunitatea Musulmana au o crestere demografica puternica dar la organizarea unei cerimonii funerare nu exista interes pentru practica de incinerare a celor dragi care pleaca dintre noi. In anii 2000 sa preconizat ca pana in anul 2030 practica de incinerare a defunctilor va creste cu aproape 40% datorita in primul rand  fortei motrice de schimbare a mentalitatii unei  noii generatii dar si a crizei economice inceputa in 2008 si care se pare ca continua sa isi faca simtite efectele asupra puterii de cheltuiala a familiilor cand se  confrunta cu astfel de probleme.

Spania probabil este tara care a beneficiat de atentia unor grupuri financiare care au avut interesul sa investeasca in micile companii de pompe funebre i perioada dintre anii 1980-2000. Sau format astfel grupuri mari alcatuite din multe firme de pompe funebre raspandite in teritoriul Spaniei si apoi investii masive in realizarea de case funerare care prin serviciile complete oferite au domeninat aceasta activitate a sectorului funerar.

S-a ajuns astfel la inceputul anilor 2000 si imediat dupa ca in spania sa existe un numar de 2400 de tanatorii dispunand de circa 7.000 de camere funerare pentru organizarea cerimoniei de ramas bun al unei persoane dragi care nu mai este printre noi.  Toate aceste firme impreuna organizau zilnic un numar de circa 1150 de inmormantari pe intreg teritoriul Spaniei. In aceasi perioada ca sa ofer un exemplu in Franta erau circa 300 de camere funerare iar in Italia mai putin de 100.

Este adevarat ca cel mai mare investitor in acest domeniu inca de la inceput in Spania au fost firmele de asigurari. Prin faptul ca asigurarile funerare de tip ,, previdenta funerara’’ in proportie de 75 % a fost contractata de trei companii de asigurari ( Santa Lucia, Mapfre și Ocaso ) aceste firme fiind de fapt primii investitori in cele mai importante grupuri funerare din Spania.

Nu absolut la intamplare analizam pentru inceput situatia din Spania dar toate aceste elemente ca sa spunem asa de ,, statistica’’ descriu o panoramă total diferită de alte tari europene și în multe privințe mult mai modernă, atât de mult încât mulți experți in domeniu consideră Spania cea mai avansată țară, alături de SUA, atat ca si organizare cat si practici moderne in contextul funerar mondial.

Populație, mortalitate și religie

Spania are aproximativ 47.000.000 de locuitori și vede o creștere constantă a mortalității, complet în contrast cu țările occidentale. Decesele în perioada anilor 2015 – 2020 au înregistrat, de fapt, o creștere de aproximativ 7,60 %  asta insemnand circa 150.000 mai multe decât in anii precedenti.

Chiar dacă ne aflăm într-o țară în care religia are o relevanță puternică în cultura și viața socială a comunității, Spania este, totuși, și o națiune în mare evoluție, receptivă la schimbări și idei noi. Din cei 70% dintre catolici, 2/3 sunt „puțin practicanți”, în timp ce totalul de 26% din grupul ateo-agnostic (credincioși fără religie) este în creștere. Relațiile dintre stat și Biserică sunt guvernate de un concordat din 1953. Procesul de secularizare este constant, legat de realitatea socio-economică și este mult mai rapid în orașele mari și capitalele de provincie decât în ​​orașele mici sau zonele rurale. Este interesant de observat că în rândul celor peste 65 de ani procentele de atei și agnostici scad drastic . Există două motive probabile: generațiile mai în vârstă sunt legate de scheme cultural-religioase al căror impact scade în timp și poate pe măsură ce se apropie ziua fatidică, mulți o regândesc încercând să-și garanteze condiții mai bune pentru viața de apoi…

Incinerarea și depozitarea urnei cu cenusa.

Primul crematoriu spaniol a fost instalat în 1973 la inițiativa lui Lazaro Martinez, proprietarul de la Atroesa (acum gestionat de fiul său Isus) la Madrid în cimitirul Nuestra Señora de la Almudena care, cu 120 de hectare, este cel mai mare din Europa de Vest. Inițial a fost pentru uzul străinilor, dar această practică s-a răspândit rapid la localnici, mulțumită și noii abordări a Bisericii Catolice  care a avut loc în 1963 la Vatican.

La inceputul anilor 2000 procentul de incinerare era de circa  36%, dar asa cum era de prevazut au crescut cu aproximativ 60 % in urmatorii 10 ani.
Rata de crestere a a incinerarii este constant de circa 2% pe an iar cu cele 390 de cuptoare pentru incinerare , Spania este astăzi țara cu cel mai mare număr de crematorii din Europa cu un potențial de aproape 1.500 de incinerații zilnice dar este clar ca pentru inceput acest numar a fost supradimensionat față de necesarul real ( circa 500 servicii pe zi )

Și în acest caz realitatea socio-economică este evidentă: în orașele mari și capitalele de provincie, cu 70% și respectiv 50%, practica incinerarii este cu mult peste media națională. Crematorii pot fi private și instalate în afara zonelor cimitirului cu obligații variabile care decurg din legi, uneori foarte diferite unele de altele, în vigoare în cele 17 comunități autonome în care este împărțită Spania și a căror putere legislativă este foarte largă. Multe dintre ele nu au integrat încă prevederile comunitare. Este permisă păstrarea urnei acasă, precum și împrăștierea cenușii, în conformitate cu reglementările locale, chiar dacă acest lucru este în contrast cu prevederile Bisericii.

Asigurare de inmormantare. Previdenta funerara.

Costurile înmormântărilor sunt preluate de companiile de asigurări ale căror prețuri anuale variază în funcție de vârstă și, evident, de serviciile prestate. La vârsta de douăzeci de ani acestea variază între 30 și 120 de euro pe an, în timp ce pentru cei peste 60 de ani variază între 400 și 600 de euro. Aproape toți aleg plata lunară chiar dacă o mică minoritate ( circa 2% din 62 % ) aleg plata unică. De asemenea, este de așteptat ca prețurile să se adapteze anual la inflatie a carui indice  a crescut cu aproape 45% din 1998 până în 20015.  

Ceea ce s-a intamplat de fapt in mod real in viata de zi cu zi este ca dupa anul 2008 sa produs o crestere a preturilor cu aproape 50%

O astfel de ușurință în aplicarea ratelor dintr-un capriciu i-a determinat pe mulți asigurați să renunțe la plan, dar, cu toate acestea, companiile estimează că  în 2030 circa  70% dintre spanioli vor fi avea o asigurare funerara. Ca si statistica azi  circa 62% dintre spanioli au asigurare, iar procentul este de împotriva a 7% în SUA și 20% din media in celelate tari europene.

Deocamdata ne oprim aici cu aceasta analiza privind sectorul incinerarilor in Spania si vom continua sa publicam date de referinta continuand cu o alta tara europeana.

–––––––––––––

Link-uri utile: urne funerare, masini funerare – dricuri, repatriere decedati Italia-Romania, Urne Funerare Linia Symphony, Urne Funerare Biodegradabile, Accesorii Urne Funerare

Comentariile sunt inactive