Organizarea unei inmormantari. Responsabilitate si constiinta.


Sunt implicat în serviciile funerare si cam tot ce tine de aceasta de mai bine de 20 de ani si am avut posibilitatea  să încep să lucrez și să mă dezvolt  profesional într-o companie cu experienta consacrata care gestiona  sute de înmormântări în fiecare an si pentru care eticheta era ceva la care nu se putea renunta nici macar in detaliile cele mai mici care pentru multi ar parea banale.

Ca si experienta pot afirma ca foarte multe dintre persoanele care acum nu mai sunt printre noi si pentru care noi in acea perioada organizam serviciile funerare au dat instrucțiuni rudelor lor cu privire la înmormântarea lor, atunci cand ei vor pleca dintre noi. In general cam toate aceste persoane erau deja persoane in varstra  care fiind responsabili si constienti de fragilitatea starii lor de sanatate  si mai ales de faptul ca intr-o zi totul se termina pe acest pamant, gandeau in mod constient si responsabil la cum va fi dupa plecarea lor.

Imi dau seama ca acest articol poate aparea oarecum  macabru dar sincer vazand ca exista un moment in viata noastra in care  va trebui sa plecam de pe acest pamant eu il inteleg ca un gest de constientizare. Timpul nostru in aceasta viata este limitat.  Eu la toate aceste persoane care in mod constient se ocupau de acest lucru inca din perioada vietii il consider ca fiind nimic mai mult decat un gest  respect si responsabilitate pentru familia care va ramane in urma.

Practic se ocupau de tot ceea ce este necesar. Sa cumpere un loc in cimitir sau sa decida in care  loc  anume din capela familiei sau in care parte de cimitir  sa fie inmormantati. Decideau daca sa fie incinerati sau ce destinatie sa aiba cenusa dupa incinerare.

Eu personal atunci cand am inteles si constientizat ca socoltelile cu viata se pot incheia la orice varstra indiferent de ani traiti  am avut imediat tendita de a elimina lucrurile banale din viata mea si de a le lua in considerare doar pe cele care au cu adevarat importanta. Sa iti irosesti viata si sa ai mereu o atitudine de „vesnic nemultumit” sau  sa iti irosesti timpul cu sentimentele de invidie sau ranchiuna pe care le poti avea pentru alti oameni este cu adevarat ceva ce te costa scump in viata.

Al doilea aspect ar fi acela ca pentru cei din familia ta pe care-i lasi in urma se trezesc de la un moment la altul  să gestioneze atât durerea pierderii unei persoane dragi, cât și sarcina de a organiza înmormântarea fara a avea indicații precise, care in acel moment pentru ei ar fi de mare ajutor. Si toate acestea pentru simplul motiv ca in viata familiei aceste lucruri erau un „tabu” care nu trebuia discutat.

Imaginează-ți cât de stresant poate fi să te decizi pentru o persoană care ne-a părăsit fără să știe ce sicriu doreste, ce flori, daca vrea sa fie ingropat sau incinerat si mai mult decat asta in acea confuzie a acelui moment sa ajungem chiar în mâinile unor antrepreonori de pompe funebre care fie ca nu au experienta fie ca sunt rau intentionati si vor doar sa profite.

Rudele care nu au avut niciun indiciu de organizare din partea celui care nu mai este printre noi vor incerca să ia toate aceste decizii fara nimic concret ci doar interpretand  convingerile și dorintele personale ale celui care a plecat dintre noi.  Nu mai vreau sa amintesc situatiile in care „neamuri si rude” se vor plange la final si nu vor fi de acord cu deciziile luate si de modul in care au fost organizate lucrurile.

Cred ca ar fi mult mai bine pentru orice familie sa comunice transparent despre aceste lucruri. Cand ai ideile clare despre o situatie trista pe care trebuie sa o infrunti poti gestiona doliul cu mai multa liniste si responsabilitate.

Atunci cand sanatatea sau anii ne avertizeaza ca acel moment se apropie este extrem de important sa fii constient ca trebuie evitate situatiile stresante si aceste lucruri trebuie discutate in familie in mod deschis.

In primul rand este extrem de important sa ai informatii pe care sa te poti baza de  a lua o decizie inteleapta. Alege in mod constient sa eviti situatiile stresante intr-un moment atat de greu de gestionat. Incearca sa discuti cu mai multe firme de pompe funebre din zona ta, pune intrebari si cere sa ai raspunsuri concrete.

In acest mod eviti sa intalnesti sa ai de-a face cu antreprenori de pompe funebre care vor doar sa profite de situatia ta , care sunt fara experienta sau care lucreaza superficial propunand servicii si produse de slaba calitate. Dacă citiți acest articol, este pentru că ați avut inteligența de a lăsa deoparte superstiția si de a aborda aceste probleme in mod responsabil . In continuare pe blogul nostru poti citi informatii despre cum trebuie organizat un serviciu de inmormantare, servicii de incinerare sau  servicii de repatriere decedati.

In cazul in care ai o intrebare la care doresti un raspuns si pe care nu o gasesti pe blogul nostru ne poti scrie un e-mail si noi iti vom raspunde .

Comentariile sunt inactive