Ce este incinerarea?


Relația omului cu procesul biochimic de descompunere lentă și inexorabilă a corpului a fost întotdeauna caracterizată de sentimente de neliniște, nedumerire și rebeliune intimă. Această dezintegrare progresivă a membrelor a fost întotdeauna considerată o ofensă la adresa demnității umane, precum și un pericol din punct de vedere igienico-sanitar.

Din acest motiv, în toate civilizațiile, s-au formulat ritualuri  și procedee pentru a ne distanța, pentru a îndepărta acest eveniment de percepția comună. Pentru unele culturi este o plecare fizică și pur senzorială (îngropare si  înmormântare), în altele devine o încercare de oprire a procesului în sine (imbalsamare), în altele are loc cu o accelerare voluntară a proceselor oxidative naturale prin foc ( incinerare).

Gândirea „cremaționistă” intenționează nu doar să răspundă rațional nevoii descrise mai sus, ci vrea și să propună o alternativă simbolică la „întoarcerea pe pământ” sau la încercarea naivă de „oprire a timpului”. Intenționează să orienteze direcția care duce dincolo de granița corpului nu mai în jos, ci în sus. De fapt, își propune să contribuie la reinterpretarea în cel mai înalt mod posibil a relației existente între corp și natură, între timp și viață.

Tehnic vorbind  incinerarea este un proces  ireversibil prin care un corp decedat este redus la starea de cenusa prin caldura intensa si evaporare.
Procesul de incinerare este o o practica din ce in ce mai raspandita in Romania dar i care inca este obstacolata atat de mentalitate in general cat si de anumite categorii si structuri din societate cum ar fi biserica su anumite culte religioase.  In Romania functioneaza in aceasta perioada doar trei crematorii umane. Unul la Bucuresti, unul la Oradea si celalalt  la Cluj Napoca.

  • Crematoriul Vitan – Bârzești (Intrarea Serelor, nr. 1, sector 4)
  • Crematoriul Pro Ignis Cluj  situat in Com. Moldovenești, Sat. Bădeni, Parc Industrial nr. 1, Judet Cluj
  • Phoenix Cremation Services Oradea (Șos. Borșului nr. 38/L, Oradea, jud. Bihor)

Practic incinerarea este procesul prin care corpul defunctului este transformat in cenusa prin intermediul cuptoarelor crematorii autorizate in acest sens. Incinerarea este cunoscuta ca fiind unul dintre cele mai vechi ritualuri  din istoria omului si in aceasta perioada datorita tehnologiei  este și cel mai modern și universal acceptat deoarece o soluție imediata atat fata de problemele locurilor din cimitire  la oras, cat si de igiena , si nu in ultimul rand costuri  mici in organizare.

Istoria incinerării

Împreună cu inhumarea, adică îngroparea în pământ, incinerarea este printre cele mai vechi forme de înmormântare: dovezile despre practica incinerarii datează deja din timpuri preistorice.

Incinerarea a fost folosită pe scară largă în civilizațiile mediteraneene. Pentru greci și etrusci a fost un act de purificare și eliberare a spiritului care trebuia rezervat oamenilor iluștri. La romani era o apanajul claselor nobiliare: doar cei mai bogați își puteau permite rugul din lemn prețios, stropit cu uleiuri parfumate.

In Europa Occidentala  incinerarea a intrat in dezavantaj odata cu aparitia crestinismului, atat din motive teologice (pastrarea trupului pentru inviere), cat si ca semn de smerenie si egalitate. Islamul a impus și inhumarea printre preceptele sale.

In timp  apoi ne-am întors să vorbim despre incinerare după Revoluția Franceză, într-o varianta si  cheie iluministă. În secolul al XIX-lea, mulți oameni de cultură și știință au preluat ideea incinerării, subliniind implicațiile sale ecologice și de mediu. Practica incinerării a fost reluată, iar numărul susținătorilor ei a crescut.

Incinerare sau Inhumare. Opinii pro si contra.

Motivele pentru care oamenii aleg azi incinerarea in detrimentul unei inmormantari traditionale sunt multe  si in aclegere concureaza mai multi factori.

Optiunea de a fi incinerat sau inhumat apartine fiecarei persoane in parte. Este o alegere personala si este bine daca defunctul si-a exprimat aceasta dorinta inca din timpul vietii. Alegerea incinerarii strict din punct de vedere financiar, e clar ca matematic vorbind  procesul de incinerare este mai ieftin decat cel de inhumare. Aceasta tine cont si de costul in timp datorat cheltuielilor cimiteriale, realizare si intretinere a mormantului sau costul sustinerii obiceiurilor populare traditionale.

Costul in timp al unei inmormantari traditionale este mai mare decat costul si gestionarea urnei cu cenusa. Practic incinerarea este mai putin costisitoare si permite familiilor sa organizeze cerimonia funerara traditionala inaintea incinerarii. Incinerarea permite de asemenea alegerea unei destinatii finale a cenusii rezultate din incinerare. Practic legea in Romania permite imprastierea cenusii in natura ( munte, mare, lacuri, etc ) Cenusa poate fi pastrata acasa absolut fara nici o problema din punct de vedere igienic.- sanitar.

Incinerarea in Romania ?

Un crematoriu uman este o unitate specializata in cadrul careia se realizeaza incinerarea de corpuri umane. Acesta poate fi parte dintr-o cladire sau o cladire separata. Incinerarea umana este o practica foarte veche in istoria omenirii, insa primul crematoriu uman din Europa infiintat ca unitate destinata acestui proces a aparut in Anglia în anul 1878. In Romania primele incinerari au fost efectuate in anul 1928 odata cu edificarea crematoriului Cenusa din Bucuresti. In primul an au fost incinerarate putin peste 250 de defuncti ajungand ca numarul acestora  sa ajunga la aproximativ 600 abia sase ani mai tarziu. Unul din sutinatorii ideii de incinerare in Romania a fost medicul Iacob felix care promova incinerarea pentru rezolvarea problemelor care tin de igiena publica la acea vreme.

Biserica Ortodoxa a fost  de la inceput impotriva acestei practici de a incinera cadavrele refuzand chiar si organizarea asistentei religioase pentru cei acre alegeau ininerarea. Biserica Ortodoxa sustine pana si azi ca această practică este păgână și masonă, contravenind doctrinei creștine ortodoxe cat si și cultului morții. Practica incinerarii nu este acceptata ca practica ortodoxa considerand ca aceasta se împotriveşte credinţei ortodoxe pe care au fost întemeiate hotărârile Sfântului Sinod din anii 1928 -1933 şi din 5 iulie 2012.

Ce spune cadrul legislativ din Romania cu referire la incinerarea umana?

In Romania, ca si In multe alte state incinerarea este o optiune a fiecarui cetatean. Din punct de vedere legal incinerarea are un statut egal, cu inhumarea. Dreptul la incinerare este legiferat prin noul Cod Civil votat in 2011 care la art. 80, referitor la respectarea vointei persoanei decedate, face referire clara la urmatoarele puncte:

  • Orice persoana poate determina felul propriilor funeralii si poate dispune cu privire la corpul sau dupa moarte. In cazul celor lipsiti de capacitate de exercitiu sau al celor cu capacitate de exercitiu restransa este necesar si consimtamantul scris al parintilor sau, dupa caz, al tutorelui.
  •  In lipsa unei optiuni exprese a persoanei decedate, va fi respectata, în ordine, vointa sotului, parintilor, descendentilor, rudelor în linie colaterala pâna la al patrulea grad inclusiv, legatarilor universali sau cu titlu universal ori dispozitia primarului comunei, orasului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucuresti în a carui raza teritoriala a avut loc decesul. In toate cazurile se va tine seama de apartenenta confesionala a persoanei decedate”

Ce acte sunt necesare pentru incinerare ?

Incinerarea poate fi organizata dupa organizarea serviciului religios sau inainte de acesta. Cerimonia religioasa poate fi organizata si in prezenta urnei cu cenusa. Actele necesare pentru incinerare sunt:

  • Certificat de deces
  • Adeverinta de incinerare
  • Certificatul  de imbalsamare
  • Autorizatie sau avizul  sanitar de transport

Procesul de incinerare se poate realiza doar pentru persoanele care au decedat in mod natural si nu in urma unei agresiuni violete sau in accidente. In astfel de cazuri cererea de incinerarea poate fi amanata de autoritati pana la clarificarea cazului.

Cenusa rezultata in urma incinerarii prezinta riscuri pentru sanatate?

Cenusa umana nu prezinta nici un risc pentru sanatate deoarece procesul de incinerare este realizat la temperaturi de circa 1000° si in acest fel  cenusa rezultata nu contine absolut nici un pericol pentru din punct de vedere igienic sanitar.

De ce sa alegem incinerarea?

Este singura soluție definitivă, adică nu necesită costuri ulterioare in viitor pentru urmasi. Este o alegere personala si o iesire demna din viata. Incinerarea presupune costuri mult mai mici pentru familie iar din punct de vedere legal in Romania prin legea Codului Civil are acelasi statut cu inhumarea. Din punct de vedere pragmatic este o practica rationala indiferent de clasa sociala din care provine defunctul.  Urna cu cenusa poate fi pastrata acasa sau poate imprastiata in natura,  ingropata in orice cimitir sau transportata in orice loc din lume. 

Cine nu poate fi incinerat?

Dacă decesul se datorează unei infracțiuni, agresiuni sau daca exista suspiciunea ca decesul este o consecinta a acestora. In acest caz  nu se poate proceda la incinerare. De asemenea legea interzice incinerarea persoanelor neidentificate , cele care nu au un certificat de deces sau adeverinta de incinerare.

Comentariile sunt inactive