Urna funerara


Desi pentru multi oameni care nu trec prin situatia de a se confrunta cu problema unui deces si apoi cu un serviciu de incinerare acest articol poate parea oarecum o informatie in plus. Dar foarte multe familii care se confrunta cu aceasta problema vor gasi in randurile acestui articol cateva informatii importante si care cu siguranta vor gasi raspuns la cateva intrebari importante.

Chiar și în contextul unor corporaturi individuale cu diferente mari intre ele incinerarea produce la un individ adult aproximativ 3,5% din greutatea corpului său în cenușă. Corpul uman produce aproximativ intre 2,5 kg până la 3,5 kg de cenuşă, cu o cantitate mai mare pentru barbati fata de corporatura feminina. Contrar a ceea ce s-ar putea crede, greutatea cenușii se corelează mai mult cu parametrul înălțimii decât cu alți parametri (sex, vârstă, greutate). Tehnologiile de incinerare prezente în cele mai moderne  crematorii pot reduce și mai mult acest parametru.

Urnă cinerară. Ce este, cum se fabrica si de cate tipuri exista?

Cuvântul urnă funerară (sau urnă cinerară) derivă din latinescul cinis, -eris sau frasin. În esență, este un recipient, un vas sau pe un inteles mai strict este un mic sicriu care deține cenușa defunctului, obținută în urma procesului de incinerare care a avut loc în cuptorul crematoriu.

Urna funerara. Din ce se face? Care sunt materialele de fabricatie?

Urna cinerară poate fi realizată folosind practic o infinitate de  materiale diferite intre ele. Unele dintre ele sunt, de exemplu, din piatră sau marmură, altele din metal sau ceramică, altele din teracotă, alabastru, sticlă, plexigas sau materiale composite.

Ceea ce, în ultimă instanță, ne determină să formulăm o primă considerație: nu contează materialul sau forma cu care este realizată urna cinerară, in ultima instanta aceasta trebuie fabricata conform normelor in vigoare iar modelul ales va depinde de alegerea familiei si de locul in care va fi pastrata urna ca si destinatie finala. Este extrem de important ca urna sa fie corect sigilata de catre personalul calificat al crematoriului.

Momentul sigilarii urnei funerare este extrem de important deoarece este o carateristica fundamentala care va impiedica profanarea cenusii. Prin urmare, este foarte posibil să afirmăm că – exact așa cum se întâmplă pentru alegerea sicriului sau a altor elemente – alegerea  urnei funerare care va fi folosită pentru colectarea cenușii defunctului va depinde de alegerea  celor dragi ramasi acasa si de destinatia viitoare a urnei.

Alegerea urnei funerare este un alt element care ar putea condiționa alegerea aceteia si este reprezentat apoi de destinația urnei. De altfel, unii oameni își exprimă dorința de a împrăștia cenușa, respectând astfel instrucțiunile defunctului. In acest caz este cu siguranta indicat sa optezi pentru o urna cinerara biodegradabila, cu material nepoluant, atat in cazul in care cenusa este dispersata in apa, cat si in cazul in care este in schimb dispersata pe un teren special.

Urnă funerara. Se poate pastra acasa?

In anumite situatii urna funerara se poate pastra si acasa in familie. Legea da posibilitatea familiei de a alege ca urna sa fie pastrata in propria locuinta. Desigur, în acest al doilea caz vei avea posibilitatea de a-ți simți persoana draga care a  decedat mai aproape in familie  menținând o legătură emoțională extrem de apropiata.

Este clar ca urna funerara pentru care se decide sa fie pastrata  acasa va trebui sa satisfaca   cerințe decorative mai specifica care sa se identifice usor cu mobilierul casei sau cu un obiect de arta. In aceste cazuri de obicei familie alege urna funerara din gama urnelor  funerare decorative.

Pentru alegerea unei urne funerare decorative nu exista limite. Acestea pot fi achiziționate în forme și culori foarte variate, capabile să se adapteze și să se integreze. perfect în propriul apartament. Important este, și în acest caz, să respectăm sentimentele cuiva și pe cele ale celor dragi care au dreptul să-și poată exprima o amintire fata de o persoana draga care nu mai este printre noi.

Urna funerara. Din ce material sunt realizate.

In ultima perioada practic ne gasim in situatia de a gasi urne funerare realizate dintr-o varietate mare de materiale. Incepand de la lemn din diferite esente acestea pot fi realizate din marmura, metal, bronz, sticla, plexigaz, ceramica … ca sa enumeram doar cateva exemple. Discutam binenteles de urna exterioara a carui parte poate fi realizata si decorata practin in orice mod se doreste. Aceste urne asa numite exterioare de obicei aproape in orice situatie nu are contact cu cenusa defunctului.

Urna interioara este fapt vasul care contine cenusa persoanei decedate si care este realizata din materiale de tabla de zinc sau aluminiu care se sudeaza pentru sigilare sau dint materiale compozite , cu mar fi un sac cu textura din aluminiu rezistent atat la apa cat si la temperatura practic realizat dintr-un material indistructibil si care va contine cenusa defunctului. Urna interioara va fi inchisa ermetic si sigilata de catre personalul calificat din cadrul crematoriului unde a avut loc incinerarea. Recipientul va contine si o tablita cu  datele persoanei decedate.

Cât cântărește o urnă funerară? In cazul in care va intrebati cat poate cantari o urna pentru cenusa, iata raspunsul: Se poate considera o medie de 2 kg ca si greutate a urnei  (urna interna si cea externa)  si 3 – 3,5  kilograme de cenusa pentru un adult. In total, 5 Kg.

–––––––––––––


link-uri utile: urne funerare metal, urne funerare din lemn, urne funerare din portelan, incinerare informatii utile, masini funerare

Comentariile sunt inactive