Pe 25 martie trecut, într-o cameră de hotel din Bogota, unde era în turneu cu trupa, Taylor Hawkins, bateristul grupului Foo Fighters, a murit subit.
Trupul muzicianului texan, lovit de un infarct la vârsta de 50 de ani, a fost găsit fără viață în camera sa, cu câteva ore înainte de concertul pe care trupa trebuia să-l susțină în acea seară, în cadrul Festivalului de picnic Esteréo. În doar câteva ore, ziarele din întreaga lume au anunțat vestea dispariției lui prin toate mijloacele de comunicare posibile: radio, TV, social media. Reacții imediate ale fanilor, prietenilor și cunoscuților, între uimiți și întristați. Și, așa cum se întâmplă aproape întotdeauna când o persoană moare, acuzațiile despre posibilele cauze ale acelui atac de cord neașteptat au venit și ele imediat.
Cauzele reale care au dus la moartea muzicianului nu sunt încă clare, însă poliția din Bogota a anunțat că analizele asupra corpului decedat au arătat că Hawkins a consumat numeroase substanțe chimice, printre care psihotrope, benzodiazepine și opiacee.
Taylor Hawkins, care în anii săi în Foo Fighters a devenit un mare prieten și „umăr” al liderului și fondatorului trupei Dave Grohl, a fost adesea citat de colegii muzicieni pentru bunătatea sa și zâmbetul antrenant. Cu toate acestea, în ciuda faimei și a aparentei veselie arătate pe scenă și în culise, Taylor a avut o istorie de abuz de droguri care a dus la o spitalizare pentru supradoză în august 2001. Cu acea ocazie, bateristul ramasese cateva zile in coma.
Hawkins este doar unul dintre numeroșii artiști din istoria muzicii care au căzut victimă propriilor demoni: de la Elvis Presley, sclavul rock-n-roll-ului, la barbiturice și medicamente, până la Prince, care a murit din cauza unei supradoze de Fentanyl; de la Jim Morrison, care a murit în circumstanțe misterioase în baia sa din Paris, până la Chris Cornell, găsit spânzurat din cauza consumului excesiv de medicamente psihiatrice; de la Janis Joplin, victima unei supradoze de heroină, până la numeroase alte vedete ale muzicii.
De asemenea, este imposibil, în cazul lui Hawkins, ca mintea lui să nu se întoarcă în aprilie 1994, când trupul lui Kurt Cobain, liderul Nirvana și anti-erou care a schimbat muzica rock și generația sa, a fost găsit în casa sa din Seattle, sinucidendu-se. cu o lovitură de puşcă. O moarte care a afectat profund fanii, lumea rock-ului și mai ales pe Dave Grohl, toboșarul trupei la acea vreme, care s-a îndepărtat de câțiva ani de muzică pentru a procesa șocul pierderii. Apoi s-a întors să se joace cu Foo Fighters.
Există deci un „blestem rock” care îi ia pe cei mai iubiți și celebri muzicieni de pe scena mondială? Realitatea este mult mai simplă: vedetele rock sunt ființe umane, au demoni, probleme și slăbiciuni și se întâmplă că nu oricine poate face față presiunii vieții din Olimpul rockului.